HOME » BLOG » ROOS EN XERJOFF ALEXANDRIA III

ROOS EN XERJOFF ALEXANDRIA III

'Als Zeus een koninkrijk aan de bloemen wilde schenken, zou de roos over alles heersen'. Deze gedachte van Sappho is slechts een van de vele die schrijvers, dichters en kunstenaars in de loop van de tijd aan de roos hebben gewijd. 

De roos behoort tot de Rosaceae-familie en omvat ongeveer 150 soorten uit Europa en Azië.

De landbouw dateert uit de nevelen van de tijd, zoals blijkt uit verschillende citaten in belangrijke boeken: naast de al genoemde Sappho, spreekt het Oude Testament's Boek van Wijsheid erover, evenals het Hooglied, waar de roos van Sharon wordt genoemd en Homer vertelt ons dat Aurora, de godin van de dageraad, met 'roze vingers' de wereld elke dageraad kleurt; rozen zijn ook geschilderd in Egyptische graven.

Symbool van elegantie, schoonheid en caduciteit, de roos heeft een reeks legendes om zich heen zien ontstaan, zoals die waarbij Cleopatra de zeilen van haar schepen in rozenwater liet weken om haar aankomst aan te kondigen.

Zeker is dat de koningen en koninginnen vroeger werden gewassen en geparfumeerd met rozenwater en tijdens religieuze feesten in de lucht werd gespoten.

De Romeinen maakten het heilig en beschouwden het als een geschenk van Aphrodite, goddes of Love. Tempels werden ook door de Grieken versierd met roosscheuten.

Tegenwoordig zijn er twee belangrijke plaatsen voor het telen van rozen voor etherische oliën. De eerste omvat Bulgarije en Turkije, waar ze voornamelijk een verbeterde versie van de damastroos verbouwen, de tweede is in plaats daarvan in Zuid-Frankrijk en in Marokko en staat bekend om de teelt van de koolroos.

De Bulgaarse roos wordt beschouwd als van hogere kwaliteit dankzij de bijzondere eigenschappen van de Bulgaarse grond. Over het algemeen zijn 1400 bloemen nodig om 1 gr etherische olie te verkrijgen die het natuurlijke rozendistillaat vertegenwoordigt. Aan de andere kant is er 3 ton rozen nodig om 1 kg etherische olie te verkrijgen.

De oogst van bloemen, van mei tot juli, begint vroeg in de ochtend om het verlies van geurende componenten door blootstelling aan de zon tot een minimum te beperken, wat de kwaliteit van rozen beïnvloedt. De geoogste bloemen worden met stoom behandeld bij een temperatuur van ongeveer 120 ° C en gedistilleerd gedurende 3 uur om zowel de essentiële rozenolie als het rozenwater te verkrijgen.

 


«   »