HOME » BLOG » OSMANTHUS IN XERJOFF V SOPRANO

OSMANTHUS IN XERJOFF V SOPRANO

Osmanthus (Osmanthus fragrans), ook bekend als de zoete olijfolie en thee-olijfolie, behoort tot de familie Oleacæe. De bladeren zijn donkergroen met een langwerpige vorm, met kleine, zeer geurige buisvormige bloemen die in september bloeien.

Hun geur doet denken aan Magnolia grandiflora, Gardenia, Fresia en Lemon.

De oorsprong van de naam van deze plant is Grieks ("osme" betekent parfum en "anthos", bloem), hoewel China het land van oorsprong is, waar het wordt gekweekt als sierboom rond boeddhistische tempels, vooral in de vallei van de Manjuelong.

In Europa arriveerde het halverwege de negentiende eeuw dankzij de Franse botanicus Jean Marie Delavay en sindsdien heeft het de westerse tuinen gevuld met zijn heerlijke aroma.

Beschouwd als niet alleen een van de meest bedwelmende essenties in de parfumerie, wordt osmanthus gebruikt als smaakstof voor drankjes zoals thee of als culinair ingrediënt.

Het absolute van de bloem, van de amberkleur, wordt tegenwoordig geproduceerd (meestal van de soort thunbergii) door extractie van bloemen in petroleumether gevolgd door ontbinding van het beton in ethanol.

Vanuit olfactorisch oogpunt vertoont het een opmerkelijke aromatische complexiteit: zeer rijk, zoet, bloemig en fruitig, met hints van abrikoos en een kostbare achtergrond van hout, kruiden. Osmanthus is een van de duurste componenten van de parfumerie; de prijs is ongeveer 4000 euro per kilogram.

 


«   »