HOME » BLOG » BERGAMOT EN XERJOFF ESQUEL

BERGAMOT EN XERJOFF ESQUEL

De boom van bergamot (wetenschappelijke naam Citrus bergamia) kan ongeveer 3-4 meter hoog worden. Glanzende langwerpige ovale bladeren en kleine witte bloemen die een heerlijke zoete geur afgeven, kenmerken het.

De vrucht is iets kleiner dan de gewone citrusvruchten, bolvormig met een dunne, gladde, citroengele schil, voornamelijk gebruikt voor de extractie van etherische olie, die een zeer aangenaam aroma heeft.

De naam Bergamot is afgeleid van de Turkse woorden "beg-armudi", wat "The Prince's Pear" betekent. Bergamot bleek niet spontaan te groeien en is waarschijnlijk afkomstig van hybridisatie. Oorspronkelijk uit Azië, zoals de meeste citrusvruchten, heeft het zijn ideale leefomgeving gevonden in sommige delen van Calabrië, die de beste klimatologische omstandigheden bieden voor de ideale groei van deze plant.

Het waren de Portugezen die het naar Europa importeerden en om zich in de zeventiende eeuw in Calabrië en Sicilië te verspreiden.

Aanvankelijk werd het gebruikt als sierplant; Al snel werd de schil van de vrucht gebruikt bij spijsvertering, koorts en verfrissende infusies. Historische documenten tonen aan dat het gebruik ervan op het gebied van parfums plaatsvond tussen 1672 en 1708.

In de handelsregisters van het parfumeriebedrijf Farina, gewijd aan het Eau de Cologne, is er bewijs van de aankoop van bergamot vanaf 1714, terwijl de eerste intensieve aanplant van bergamotbomen in Italië in 1750 werd uitgevoerd door Nicola Parisi langs de kusten van Reggio.

Vanaf dat moment is bergamotolie een essentieel onderdeel geworden van veel parfums. De etherische olie wordt verkregen uit de schil van het kleine geeloranje fruit.

Oorspronkelijk werden de vruchten met de hand geperst (langzaam vouwen), vervolgens met houten persen, terwijl tegenwoordig de olie mechanisch wordt geëxtraheerd met machines die "schillers" worden genoemd, deze machines "schrapen" de buitenkant van de vrucht onder stromend water om een ​​emulsie in te laten kanaliseren centrifuges om de essentie van het water te scheiden. Om een ​​liter olie te maken, is 200 kilo bergamot nodig.

 


«   »